Josip Joe Meixner, pijanist, skladatelj, producent i glazbeni znanstvenik sinoć je predstavio svoju knjigu „Glazba kao lijek“ i održao gotovo trosatno predavanje u našoj maloj Knjižnici. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potaknut potrebom da poboljša svoje zdravstveno stanje, pozabavio se terapijskim učinkom opuštajuće glazbe na ljudski organizam. Učinak glazbe na naše fizičko i psihičko zdravlje već je dugo neupitan. Međutim, njezino ljekovito djelovanje prerijetko se koristi.
Pijanist Joe Meixner svoj život je posvetio glazbi. Kada je prije nekoliko godina bio prisiljen boriti se sa zdravstvenim problemima, između ostalog s povišenim krvnim tlakom, počeo je ispitivati učinak određenih vrsta glazbe na svoje zdravstveno stanje, te je tako otkrio njihovo ljekovito djelovanje. Nakon tog saznanja, Meixner se između ostalog posvetio „piano medicine®“, blagotvorno nježnoj, osjećajnoj klavirskoj glazbi s trenutnim, primjetnim učinkom na slušatelja.
Već je dugo poznato da glazba može djelovati ljekovito na organizam. Međutim, dokazivanje tih učinaka bilo je moguće tek modernijim metodama snimanja, kao što su računalna tomografija, pregled magnetskom rezonancijom ili analizom srčanog varijabiliteta. Tako je danas poznato i dokazano da – glazbom izazvani – pozitivni osjećaji, kao što su veselje ili opuštenost, jačaju naš imunitet, dok će negativni osjećaji izazvati slabljenje imuniteta.
Uz jačanje imuniteta, glazba može spustiti visoki krvni tlak, ublažavati bolove, poboljšati kvalitetu sna, opustiti mišiće i disanje ili reducirati frekvenciju otkucaja srca. Ljekoviti zvukovi čak i djeluju tijekom dubokog sna. Aktivnosti lijeve polutke mozga su u našem društvu često vrlo dominantne. Glazba i ritam mogu smiriti te aktivnosti te stimulirati dublje regije mozga. Glazba se također primjenjuje terapijski na području anesteziologije, prilikom liječenja strahova i bolova, pri porodu ili u terapiji nakon moždanog udara.
Naravno, zvuk heavy metala neće imati isti učinak kao nježna klavirska glazba. Različiti glazbeni stilovi različito će djelovati na kardiovaskularni sustav. „Svaka vrsta glazbe djeluje na ljude“, kaže Joe Meixner. „Njihovi će parametri odrediti hoće li to djelovanje biti pozitivno ili negativno. Tako, primjerice, glazba za duboko opuštanje mora imati točno određena svojstva, kako bi zaista imala opuštajući učinak.“
Da je glazba univerzalna tvornica emocija, univerzalni jezik, najbolje pokazuje i druženje s Meixnerom koje se nakon predavanja produžilo do kasnih večernjih sati.
 
 Fotogalerija
  • IMG_3171
  • IMG_3172
  • IMG_3174__kopija
  • IMG_3176
  • IMG_3179
  • IMG_3180