Najfinija je juha od bundeve!
- Detalji

Današnja tema koju su djeca iz DV „Spužvica“ obrađivali u knjižnici su bundeve. Bundeve možemo jesti u salatama, slasticama i na razne druge načine. Nama je ipak najslasnija krepka i mirisna gusta juha od bundeve. Kako najbolje skuhati dobru juhu od bundeve otkrili su nam trojica prijatelja iz jedne od najpopularnijih slikovnica za djecu „Juha od bundeve“. A priča ide ovako: Duboko u šumi nalazi se stara, bijela koliba s vrtom u kojem rastu bundeve. Troje prijatelja, Patak, Mačak i Vjeverica, svaki dan kuhaju juhu od bundeve i svatko ima svoja zaduženja. Jednoga dana Patak odluči promijeniti uobičajenu podjelu posla – na njega je red da miješa juhu. Počinje svađa, koja ipak završava sretno, dokazujući da pravo prijateljstvo pobjeđuje sve nedaće i nesuglasice.
Dragi roditelji, želite li se i sami s djecom zabaviti i skuhati finu juhu od bundeve možete iskušati ovaj recept:
Juha od bundeve 🥣🎃
2 češnja češnjaka
1 srednji luk
1 kg mrkve
1 kg narančaste bundeve
2 žlice maslinova ulja
žlica Vegete
2-3 lovorova lista
zeleni peršin
sol, papar i ljute paprike po ukusu
10 dag ljuštenih bučinih sjemenki
Priprema:
· luk i češnjak sitno iskosati, popržiti na ulju, dodati očišćenu i na kockice izrezanu bundevu i mrkvu, oko 1,5 litre vode, Vegetu, lovor i kuhati dok mrkva ne omekša
· propasirati, vratiti na vatru dodati vode ako treba, soli i papra i ljute paprike
· na kraju dodati sitno kosan peršin
· poslužiti uz kiselo vrhnje i s preprženim bučinim sjemenkama
Dobar tek!